BARNSJUKHUSET MARTINA

Blåsljud på hjärtat hos barn

Blåsljud på hjärtat hos barn brukar oftast upptäckas under en rutinundersökning av barnets hjärta. Blåsljud är vanligaste anledningen till att man remitterar till barn och ungdoms hjärt-mottagningen. På Barnsjukhuset Martina i Stockholm kan ni träffa vår hjärtspecialist för barn för utredning av hjärtat.

Vid en rutinundersökning lyssnar hjärtläkaren på barnets hjärta med stetoskop för att höra om det förekommer brusande eller brummande ljud som kan innebära att barnet har blåsljud på hjärtat.  Som kan innebära blåsljud på hjärtat hos barnet.

De flesta blåsljud är fysiologiska, det vill säga normal typ av hjärtljud. Det förekommer blåsljud på hjärtat hos barn som i många fall kan vara symtomfria. En del barn kan leva med blåsljud i hjärtat under hela livet medan blåsljud kan försvinna på vissa barn. I vissa fall räcker det inte med att läkaren lyssnar på hjärtat med ett stetoskop utan flera undersökningar behöver göras bland annat en analys av blåsljudet och en ultraljudsundersökning av hjärtat.

Behandling av blåsljud hos barn

Fysiologiska (normala) blåsljud kräver ingen behandling, mer parten av dess försvinner med åren. Det finns olika typer av fysiologiska blåsljud, en av vanligare typen ar vibrations blåsljud, det kan förklaras av virvelbildning av blodflödet när klaffarna öppnar och stänger sig.  Behandling av eventuella hjärtfel varierar beroende missbildnings typ och dess påverkan på hjärtats funktioner. Många gånger kan barnet vara symtomfri hela livet eller under lång period av livet. I en del fall behöver barnen gå på uppföljande kontroller, för eventuell planering för behandling senare i livet.

Ni är välkomna att boka tid på vår barn- och ungdomsmedicinska avdelning på telefon (08-120 231 10). Ni behöver ingen remiss för en kostnadsfri undersökning av ditt barns hjärta hos oss på Barnsjukhuset Martina. Vi finns vid Sophiahemmet i centrala Stockholm och erbjuder korta väntetider.

Välkomna till Barnsjukhuset Martina!

Blåsljud på hjärtat hos barn

På Barnsjukhuset Martina i Stockholm har vi en hjärtspecialist för barn. Vi utför diverse utredningar för att upptäcka bland annat blåsljud på hjärtat.