Logopedutredning på Sophiahemmet och Globen
Vi tar emot barn och ungdomar upp till 18 år för logopedisk utredning av läs-, skriv- och språksvårigheter. Vi tar även emot barn med dubbelfrågeställningar, till exempel ADHD och dyslexi. Vi erbjuder inte logopedisk behandling.
Våra logopeder har lång erfarenhet och gedigen kompetens inom språk och utvecklingsrelaterade tillstånd hos barn och unga.
Så går en logopedisk utredning till
Steg 1: En remiss från barnets skola behövs för att få träffa logopeden.
Steg 2: Utredningsbesöket tar ca 3,5 timmar. Logopeden ställer frågor om läsning, skrivning och annat som är relevant för bedömningen. En vårdnadshavare är närvarande under samtalet.
Steg 3: Logopeden gör test av läsning, skrivning och språk.
Steg 4: När testningen är färdig går logopeden igenom resultat, eventuell diagnos och rekommendationer med patienten (och vårdnadshavare). Detta görs antingen enskilt med logopeden eller i samband med återbesök hos psykolog.
Steg 5: Ett skriftligt utlåtande skickas hem till patienten per post. Skolan erbjuds att boka in ett möte för genomgång av utredningsresultat och rekommendationer. Om behov finns bokas också besök för utprovning av kompenserande hjälpmedel.
Läs mer om dyslexi och språkstörning/DLD här:
Information om remittering
Vid frågeställning som endast rör dyslexi och/eller språkstörning ska remissen skickas till Martina Logopedi Globen eller Martina Logopedi Sophiahemmet.
Vid dubbel frågeställning (t.ex. ADHD och dyslexi) ska två separata remisser skickas: en till Martina BUMM och en till Martina Logopedi. Båda remisserna skickas till samma mottagning, antingen Globen eller Sophiahemmet. Var noga med att ange att det gäller en dubbel frågeställning i båda remisserna.
Underlag vid frågeställning språkstörning:
Underlag vid frågeställning dyslexi:
Martina Logopedi delar tak med följande mottagningar:
Vi som jobbar på Martina Logopedi